A Google Cloud AI szolgáltatásának bemutatása

A Google Cloud AI egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a fejlesztők és vállalkozások számára az mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás (ML) alkalmazások fejlesztését és futtatását a Google infrastruktúráján.

A Google Cloud AI egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a fejlesztők és vállalkozások számára az mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás (ML) alkalmazások fejlesztését és futtatását a Google infrastruktúráján. A Google Cloud AI kiterjedt funkciókészletet kínál, amelyek segítségével az ügyfelek felhasználhatják a Google által kifejlesztett erőteljes MI és ML technológiákat.

Az alábbiakban részletesen bemutatom a Google Cloud AI néhány kulcsfontosságú szolgáltatását:

 1. AutoML: Az AutoML lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gépi tanulási modelljeiket automatikusan készítsék és finomítsák, anélkül, hogy mélyreható szakértelmet kellene rendelkezniük a gépi tanulás terén. Az AutoML funkciók közé tartozik például az AutoML Vision, az AutoML Natural Language és az AutoML Tables.

 2. Gépi tanulás: A Google Cloud AI átfogó gépi tanulási szolgáltatásokat kínál, többek között olyan eszközöket, mint a TensorFlow és a scikit-learn. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját egyedi gépi tanulási modelleket hozzanak létre, és aztán ezeket futtassák a Google infrastruktúráján.

 3. Képfelismerés: A Google Cloud AI lehetővé teszi a képfelismerési alkalmazások fejlesztését és futtatását. A Vision API segítségével a felhasználók képekből kinyerhetik a tartalmat, például az objektumokat, arcokat, emblémákat és egyéb vizuális elemeket.

 4. Beszédfelismerés: A Google Cloud AI rendelkezik olyan szolgáltatásokkal, mint a Speech-to-Text és a Text-to-Speech API, amelyek lehetővé teszik a beszédfelismerés és beszédgenerálás alkalmazások fejlesztését. Ezek az eszközök lehetővé teszik a hangfájlok vagy élő beszéd átalakítását szöveggé, illetve a szövegek beszéddé alakítását.

 5. Természetes nyelvfeldolgozás: A Natural Language API lehetővé teszi a szövegek elemzését és értelmezését. Ez az eszköz képes az entitások azonosítására, a hangulat elemzésére, a nyelvi struktúrák felismerésére és egyéb nyelvi feladatokra.

 6. Jelentésfeldolgozás: A Document AI egy szolgáltatás, amely lehetővé teszi a dokumentumok feldolgozását és kinyerését. Ez magában foglalja az OCR (optikai karakterfelismerés) funkciókat, a tabulátorok és táblázatok feldolgozását, valamint a dokumentumok kategorizálását és strukturálását.

 7. Chatbotok és virtuális asszisztensek: A Google Cloud AI lehetőséget nyújt a chatbotok és virtuális asszisztensek fejlesztésére. Az eszközök, mint például a Dialogflow, lehetővé teszik az interaktív beszélgetés alapú alkalmazások létrehozását.

Ezenkívül a Google Cloud AI még számos más szolgáltatást és eszközt kínál, amelyek támogatják az MI és ML fejlesztést és alkalmazások futtatását a felhőben. A Google Cloud AI rugalmas, skálázható és megbízható platformot biztosít a fejlesztők és vállalkozások számára, hogy kihasználhassák az AI és ML előnyeit a saját projektekben és üzleti alkalmazásaikban.

Az AutoML (Automated Machine Learning) a Google Cloud AI egyik kulcsfontosságú szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gépi tanulási modelljeiket automatikusan készítsék és finomítsák anélkül, hogy magas szintű szakértelmet kellene birtokolniuk a gépi tanulás terén. Az AutoML számos specifikus alkalmazást kínál az ügyfeleknek, amelyek közül az alábbiakban bemutatom néhányat:

 1. AutoML Vision: Az AutoML Vision lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját képfelismerő modelleket hozzanak létre. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy egyszerűen használható felhasználói felületen keresztül feltöltsék és címkézzék a képeket, majd ezeket a képeket felhasználva automatikusan készítsenek és finomítsanak egy gépi tanulási modellt. Az AutoML Vision támogatja az objektumfelismerést, az arc- és emblémafelismerést, valamint más képfelismerési feladatokat is.

 2. AutoML Natural Language: Az AutoML Natural Language lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját természetes nyelvfeldolgozási (NLP) modelleket hozzanak létre. Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tréningadatokat adjanak meg és felügyelt módon tanítsák meg a gépi tanulási modellt a szövegek elemzésére és értelmezésére. Az AutoML Natural Language segítségével a felhasználók különböző NLP feladatokat oldhatnak meg, mint például az entitásfelismerés, az érzelmi hangulat elemzése és a szintaktikai elemzés.

 3. AutoML Tables: Az AutoML Tables lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gépi tanulási modelljeiket strukturált adatokra alkalmazzák. Ez az eszköz kifejezetten a táblázatokban tárolt adatokhoz lett tervezve. A felhasználók megadhatják a tanítási adatokat, majd az AutoML Tables automatikusan feldolgozza és transzformálja azokat, hogy alkalmasak legyenek a gépi tanulásra. Az eszköz segítségével a felhasználók gépi tanulási modelleket hozhatnak létre, amelyek képesek különböző előrejelzéseket és becsléseket készíteni a strukturált adatokra.

Az AutoML szolgáltatások felhasználóbarát felülettel rendelkeznek, így még azok a felhasználók is könnyedén használhatják, akik kevésbé jártasak a gépi tanulás területén. Az eszközök automatikusan kezelik a modellkészítés és finomítás folyamatát, és optimalizálják a modellt a legjobb teljesítmény érdekében. Ezzel lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan és hatékonyan hozzanak létre saját gépi tanulási alkalmazásokat és modelljeiket a Google Cloud AI platformján.

Az AutoML Vision a Google Cloud AI egyik meghatározó szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gépi tanulási modelljeiket saját képfelismerő alkalmazásokra alkalmazzák. Az AutoML Vision segítségével a felhasználók könnyedén készíthetnek és finomíthatnak képfelismerő modelleket, és alkalmazhatják azokat széles körű alkalmazási területeken.

Az AutoML Vision használatának folyamata a következő lépésekből áll:

 1. Adatok előkészítése és címkézése: Az AutoML Vision kezdeti lépése az adatok előkészítése és címkézése. A felhasználóknak először gyűjteniük kell a képeket, amelyeket a modell tanítására és tesztelésére kívánnak használni. Ezután címkéket kell hozzárendelni a képekhez, ami azt jelzi, hogy mi található rajtuk, például „kutya”, „macska”, „autó” stb.

 2. Modellkészítés: Miután az adatok előkészítve és címkézve vannak, az AutoML Vision automatikusan elkezdi a gépi tanulási modell készítését. Az eszköz különböző algoritmusokat és technikákat alkalmaz, mint például a konvolúciós neurális hálózatok, hogy megtanulja a képeken található jellemzőket és azok összefüggéseit. Az AutoML Vision az adatok címkéit is figyelembe veszi a modell pontosságának javítása érdekében.

 3. Modell finomítása: Az AutoML Vision lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy finomítsák a modellt a saját igényeikhez és céljaikhoz. A felhasználók validációs és teszthalmazokat használhatnak a modell teljesítményének értékeléséhez. Emellett az eszköz lehetőséget nyújt a modell finomhangolására, például a hiperparaméterek finomhangolására, hogy növelje a modell pontosságát és megbízhatóságát.

 4. Modell kiértékelése és előrejelzések generálása: Miután a modell elkészült, az AutoML Vision lehetőséget nyújt a felhasználók számára, hogy kiértékeljék a modell teljesítményét és generáljanak előrejelzéseket. Az eszköz számos metrikát és vizualizációs eszközt kínál a modell pontosságának, visszahívásának, precizitásának és más teljesítményjelzőinek értékeléséhez. A felhasználók szintén használhatják a modellt új képek előrejelzésére, például objektumok azonosítására vagy kategóriákba sorolására.

Az AutoML Vision segítségével a felhasználók egyszerűen létrehozhatnak és finomíthatnak képfelismerő modelleket anélkül, hogy mélyreható ismeretekkel rendelkeznének a gépi tanulás terén. A felhasználóbarát felület és az automatizált modellkészítési folyamat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan használják a képfeldolgozás erejét különböző alkalmazási területeken, például az objektumok azonosításában vagy a tartalom moderálásában.

Gyakorlati példa az alkalmazására:

Vegyük például egy fiktív webáruházat, amely ruházati termékeket értékesít. Az AutoML Vision segítségével a webáruház könnyedén készíthet egyedi képfelismerő modellt, amely segít az automatikus termékfelismerésben és a tartalom moderálásában.

 1. Adatok előkészítése: Először is, a webáruháznak össze kell gyűjtenie és címkéznie kell a termékfotókat. Ez lehetővé teszi a modell számára, hogy tanuljon a különböző termékek jellemzőiről és azok összefüggéseiről. Például, ha a webáruház ruházati termékeket értékesít, akkor címkéket lehet hozzárendelni a képekhez, mint például „póló”, „nadrág”, „ruha” stb.

 2. Modellkészítés: Miután az adatok előkészítve és címkézve vannak, az AutoML Vision automatikusan elkezdi a modellkészítési folyamatot. Az eszköz algoritmusokat és neurális hálózatokat alkalmazva megtanulja a termékfotók jellemzőit és azok kapcsolatát a címkékkel. Ezáltal a modell képes lesz kategorizálni a képeket és előrejelzéseket adni az új beérkező képekre.

 3. Modell finomítása: A webáruház tovább finomíthatja a modellt a saját igényeinek megfelelően. Például beállíthatja a kívánt teljesítménymetrikkákat, például a pontosságot vagy a visszahívást. Emellett a modell finomhangolása segíthet a különböző termékkategóriák közötti pontosság és megbízhatóság javításában.

 4. Modell alkalmazása: Miután a modell elkészült és finomítva lett, a webáruház képes lesz alkalmazni azt a gyakorlatban. Például, amikor egy új termékfotó kerül feltöltésre az áruház rendszerébe, az AutoML Vision modellje automatikusan azonosítja a termék típusát és hozzárendeli a megfelelő kategóriához. Ez lehetővé teszi a termékek könnyű kereshetőségét és kategorizálását a webáruház felhasználói számára.

Ezenkívül a modellt lehet alkalmazni a tartalom moderálására is. Például, amikor a felhasználók termékfotókat feltöltenek, a modell azonosíthatja és moderálhatja a képekben található nemkívánatos tartalmakat, mint például felnőtt tartalom vagy erőszakos képek.

Ez csak egy példa arra, hogyan lehet alkalmazni az AutoML Vision szolgáltatását a gyakorlatban. Az alkalmazási területek széles skálája lehetséges, és a konkrét üzleti igényekhez igazítható.

Az AutoML Natural Language a Google Cloud AI egyik kiemelkedő szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gépi tanulási modelljeiket saját természetes nyelvfeldolgozási (NLP) feladatokra alkalmazzák. Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan elemzését végezzenek szöveges adatokon és automatikusan értelmezzék azokat.

Az AutoML Natural Language használata a következő folyamatokból áll:

 1. Adatok előkészítése: A felhasználónak először elő kell készítenie a tanítóadatokat. Ez magában foglalhatja a szöveges adatok gyűjtését és címkézését. A címkék lehetnek például kategóriák, érzelmek vagy bármilyen egyéb jellemző, amelyre a modellt tanítani szeretnénk.

 2. Modellkészítés: Miután az adatokat előkészítették, az AutoML Natural Language automatikusan elkezdi a gépi tanulási modell készítését. Az eszköz különböző algoritmusokat és technikákat alkalmaz, mint például a mély neurális hálózatok, hogy tanuljon a szöveges adatokból és előrejelzéseket hozzon létre. Az AutoML Natural Language figyelembe veszi a tanítóadatokban található szöveges mintákat és azok jellemzőit annak érdekében, hogy a modell jobban értse és értelmezze a beérkező szöveges adatokat.

 3. Modell finomítása: Az AutoML Natural Language lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy finomítsák a modellt a saját igényeikhez és céljaikhoz. A felhasználók validációs és teszthalmazokat használhatnak a modell teljesítményének értékeléséhez. Emellett az eszköz lehetőséget nyújt a modell finomhangolására, például a hiperparaméterek beállítására, hogy javítsa a modell pontosságát és hatékonyságát.

 4. Modell kiértékelése és előrejelzések generálása: Miután a modell kész, az AutoML Natural Language lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiértékeljék a modell teljesítményét és generáljanak előrejelzéseket. Az eszköz számos metrikát és vizualizációs eszközt kínál a modell pontosságának, visszahívásának, precizitásának és egyéb teljesítményjelzőinek értékeléséhez. A felhasználók szintén használhatják a modellt az új, beérkező szöveges adatok előrejelzésére, például kategóriák vagy érzelmek azonosítására.

Az AutoML Natural Language könnyen használható eszköztár a gépi tanulás alkalmazásához a szöveges adatok elemzésében. A felhasználóbarát felület és az automatizált modellkészítési folyamat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan kihasználják a gépi tanulás erejét a természetes nyelvfeldolgozási feladatok megoldásában.

Az AutoML Tables a Google Cloud AI egy specifikus szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy gépi tanulási modelljeiket strukturált adatokra alkalmazzák. Ez az eszköz kifejezetten a táblázatokban tárolt adatokhoz lett tervezve, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén készítsenek előrejelző modellt a meglévő adathalmazból.

Az AutoML Tables folyamatát a következő lépések alkotják:

 1. Adatok feltöltése és vizsgálata: Az AutoML Tables kezdetben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feltöltsék a strukturált adatokat. A felhasználók feltölthetik a táblázatokat CSV vagy BigQuery adatforrásokból, majd az eszköz automatikusan vizsgálja és elemzi az adatokat. Ez magában foglalja az oszlopok típusának meghatározását és a hiányzó adatok kezelését.

 2. Modellkészítés: Miután az adatokat feltöltötték és elemezték, az AutoML Tables automatikusan elkezdi a gépi tanulási modell készítését. Az eszköz különböző algoritmusokat és technikákat alkalmaz, például döntési fákat, random forestet és neurális hálózatokat, hogy megtalálja a legjobb modellt a meglévő adathalmazhoz. Emellett az AutoML Tables automatikusan optimalizálja a modellt a legjobb teljesítmény érdekében, például a pontosság, a hatékonyság és az általánosíthatóság szempontjából.

 3. Modell finomítása: Az AutoML Tables lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy finomítsák a modellt a saját igényeikhez és céljaikhoz. A felhasználók beállíthatják a kívánt célváltozót, az optimálisítási metrikákat és más specifikus beállításokat a modell finomításához. Az eszköz lehetővé teszi továbbá a validációs és teszthalmazok használatát a modell teljesítményének értékeléséhez.

 4. Modell kiértékelése és előrejelzések generálása: Miután a modell készen áll, az AutoML Tables lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiértékeljék a modell teljesítményét és előrejelzéseket generáljanak. Az eszköz számos vizualizációs eszközt és metrikát kínál a modell értékeléséhez, például a pontosság, a recall és a precision. Emellett a felhasználók generálhatnak előrejelzéseket a modell segítségével új adatokra.

Az AutoML Tables használata nagyban megkönnyíti a strukturált adatokon alapuló gépi tanulási alkalmazások kifejlesztését. A felhasználóbarát felület és az automatikus modellkészítési folyamat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kevésbé jártasak is hatékonyan felhasználják a gépi tanulás erejét a táblázatokban tárolt adatok elemzéséhez és előrejelzéséhez.

Az AutoML Tables szolgáltatás gyakorlati példán keresztül:

Vegyük például egy fiktív vállalatot, amely banki tranzakciós adatokat kezel. Az AutoML Tables segítségével a vállalat könnyedén létrehozhat egyedi gépi tanulási modelleket, amelyek segítenek az ügyfelek csalásra utaló tranzakcióinak azonosításában.

 1. Adatok előkészítése: A vállalat először összegyűjti és előkészíti a tranzakciós adatokat. Ez lehetővé teszi az AutoML Tables számára, hogy megismerje a tranzakciók jellemzőit és azok kapcsolatát a csalási tevékenységekkel. A tranzakciókat tartalmazó adathalmazban szerepelnek az ügyfélnevek, az összegek, az időbélyegek és egyéb releváns információk.

 2. Adatfeltöltés az AutoML Tables-be: Az előkészített adatokat feltöltik az AutoML Tables-be, amely egy speciálisan erre a célra kifejlesztett táblázatkezelő szolgáltatás. Az AutoML Tables automatikusan feldolgozza az adatokat, kinyerve a tulajdonságokat és a címkéket, amelyek az esetünkben lehetnek például „csalás” vagy „nem csalás”.

 3. Modellkészítés és tanítás: Miután az adatokat feltöltötték, az AutoML Tables automatikusan létrehozza a gépi tanulási modellt a tranzakciók csalásra vonatkozó azonosítására. Az eszköz különböző algoritmusokat alkalmaz, például a döntési fákat vagy a gradient boostingot, hogy megtanulja a tranzakciók jellemzőit és azok összefüggéseit a csalási esetekkel.

 4. Modell kiértékelése és finomítás: Az AutoML Tables lehetőséget nyújt a modell teljesítményének kiértékelésére és finomítására. A felhasználók validációs adathalmazokat használhatnak a modell pontosságának és megbízhatóságának értékeléséhez. Emellett a felhasználók finomhangolhatják a modellt, például a hiperparaméterek beállításával, hogy növeljék a modell pontosságát és hatékonyságát.

 5. Modell alkalmazása: Miután a modell elkészült és finomítva lett, a vállalat képes lesz alkalmazni azt a gyakorlatban. Amikor új tranzakció érkezik, az AutoML Tables modellje automatikusan értékeli

A Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatása a beszédalapú adatok feldolgozására és értelmezésére szolgál. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy konvertálják a beszédet szöveggé, így könnyedén feldolgozható és további elemzésekre alkalmas. A Google Cloud AI Beszédfelismerés számos előnyt kínál, többek között a magas pontosságú beszédfelismerést, a többnyelvű támogatást és a skálázhatóságot.

A Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatásának részletes működése a következő lépésekből áll:

 1. Beszédhangzás konverziója szöveggé: A beszédhangzást tartalmazó audiófájlokat feltöltik a Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatásába. Az AI Beszédfelismerés automatikusan feldolgozza ezeket az audiófájlokat és konvertálja a beszédet szöveggé. A rendszer alkalmazza a beszédfelismerési technikákat, mint például a hangjellemzők elemzését, a nyelvi modelleket és a gépi tanulást a legpontosabb eredmények eléréséhez.

 2. Szöveg eredmények visszakapása: Az AI Beszédfelismerés visszaküldi a szöveges eredményeket, amelyek megfelelnek a beszédfelismerési folyamat során felismert szövegrészeknek. Az eredmények tartalmazhatják a beszélt szöveg pontos leírását, időbélyegeket és más metaadatokat a beszédfelismerés során.

 3. További feldolgozás és elemzés: Az eredményül kapott szöveges adatokat további feldolgozási és elemzési célokra lehet használni. Például a felhasználók további szövegfeldolgozási technikákat alkalmazhatnak, például a nyelvi elemzést, a kategóriába sorolást vagy a kulcsszókeresést a szövegben található információk kinyeréséhez.

Egy gyakorlati példán keresztül mutatva be a Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatását, vegyük például egy call center vállalatot. A vállalat rendelkezik egy nagy mennyiségű ügyfélszolgálati telefonhívásról rögzített hangfelvétellel, és szeretné automatizálni a beszédfelismerést és a tartalom elemzését.

 1. Adatfeltöltés és beszédfelismerés: A call center vállalat feltölti az ügyfélszolgálati telefonhívásokat tartalmazó hangfájlokat a Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatásába. Az AI Beszédfelismerés automatikusan feldolgozza ezeket a hangfelvételeket és konvertálja a beszédet szöveggé.

 2. Szöveges tartalom elemzése: Az AI Beszédfelismerés visszaküldi a szöveges eredményeket, amelyek tartalmazzák az ügyfélszolgálati telefonhívások szöveges tartalmát. Ezután a call center vállalat különböző elemzési technikákat alkalmazhat ezekre a szöveges adatokra. Például az ügyfélszolgálati minőség ellenőrzéséhez a vállalat automatikus értékelést és visszacsatolást készíthet a hívások minőségéről és a szolgáltatás színvonaláról.

 3. Adatelemzés és üzleti döntések: A call center vállalat további elemzéseket végezhet a szöveges adatokon. Például a hanghívások tartalmazhatnak fontos ügyfélinformációkat, panaszokat vagy termékjavaslatokat, amelyek segíthetnek az üzleti döntések meghozatalában. Az adatelemzés segítségével a vállalat képes lehet felderíteni az ügyféligényeket és javítani a szolgáltatás minőségét.

Ez csak egy példa arra, hogyan lehet használni a Google Cloud AI Beszédfelismerés szolgáltatását a gyakorlatban. Az alkalmazási területek széles skálája lehetséges, és a konkrét üzleti igényekhez igazítható.

Partnereink

Érdekli hogyan keresik az emberek szolgáltatásait?